Snåla inte med bären 
på chokladtårtan!

Snåla inte med bären på chokladtårtan!

Lady Gaga-tårta

Av Oscar Målevik Foto Thomas Hjertén

Tårtan gjorde konditorn Oscar Målevik till artisten Lady Gaga när hon var på Sverigebesök.

6–8 bitar

100 g smör
2 ½ dl strösocker
1 dl rismjöl
½ dl potatismjöl
4 msk kakao
1 msk psylliumfröskal
2 ägg

Ganache
200 g vispgrädde
200 g mörk choklad, grovhackad
1 msk smör, rumsvarmt

Garnering
bär, färska
ev sockerdekorationer

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i mikrovågsugn eller i kastrull.

2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt smöret och äggen. Blanda snabbt ihop det till en smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 18 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 15 min tills den knappt har stannat, den ska fortfarande vara lite kladdig. Låt den svalna och sedan kallna i kylen, gärna över natten.

4. Ganache: Koka upp grädden. Häll den över chokladen och blanda försiktigt eller mixa med stavmixer till en slät kräm. Klicka i smöret och blanda väl. Låt krämen stå i rumsvärme i minst 4 tim, gärna över natten.

5. Montering: Täck bottnen med ganache, se till att sidorna täcks ordentligt. Ställ tårtan i kylen och värm resten av ganachen i 5–10 sek i mikrovågsugn så att den blir något mjukare och nästan rinnig. Häll glasyren på kakan och låt den rinna ner lite längs sidorna, det kan behövas lite hjälp med en palett. Toppa tårtan med bär och ev sockerdekorationer (se tipsruta).