Chokladtårta med lakrits och kokos

Den här tårtan är rena drömmen för choklad- och lakritsälskaren!

Chokladtårta med lakrits och kokos

Av Elisabeth Johansson Foto Thomas Hjertén

Recept på chokladtårta med lakrits och kokos

I modevärlden är den lilla svarta ett säkert kort, låt det bli så även i köket. Det är dags att baka med lakrits! Varför inte börja med Elisabeth Johanssons läckra chokladtårta med lakrits och kokos.

INGREDIENSER

12–14 bitar

  • 400 g mörk choklad, 56–70 procent, hackad
  • 100 g smör
  • 4 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ msk lakritsgranulat

Lakrits- & chokladglasyr

  • 100 g mörk choklad, 56–70 procent, hackad
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 tsk lakritsgranulat
  • 1 msk ljus sirap
  • 10 g smör, rumsvarmt

Garnering

  • 1 msk kokosflakes (finns att köpa i t ex hälsokostbutiker)
  • 1–2 msk lakritsströssel
  • ev lakritsgranulat

Till servering

  • ca 3 dl vispgrädde

CHOKLADTÅRTA MED LAKRITS OCH KOKOS – GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen tillsammans med smöret i mikron eller över vattenbad.
  2. Rör ihop ägg och strösocker. Blanda ner chokladblandningen i äggsmeten och vänd ner vetemjöl och lakritsgranulat. Häll smeten i en smord och lätt mjölad springform, ca 24 cm i diameter.
  3. Grädda kakan mitt i ugnen i 23–25 min. Låt den svalna.
  4. Glasyr: Lägg chokladen i en skål. Koka upp grädde, lakritsgranulat och sirap. Häll blandningen över chokladen och rör tills all choklad smält. Vispa i smöret.
  5. Bred glasyren över tårtan, strö över kokosflakes, lakritsströssel och gärna lite extra lakritsgranulat. Servera tårtan med lättvispad grädde.