Härligt seg och god kola med smak av lakrits och citron.

Härligt seg och god kola med smak av lakrits och citron.

Lakritskola med citron

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren
Underbart god kola med en perfekt smakkombination av saltlakrits och citron.

Ca 40 st

100 g smör
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl ljus sirap
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
10 Turkisk pepparkarameller, krossade till pulver
1 citron, rivet skal

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda smör, socker, sirap och kakao i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt det sjuda tills temperaturen på smeten är 125 grader. Har du ingen termometer kan du göra ett kulprov (se faktaruta).

2. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och lakritspulver under omrörning.

3. Häll upp kolasmeten i en form ca 20 x 20 cm, oljad eller klädd med bakplåtspapper.

4. Innan smeten har stelnat, riv över citronskal.

5. Låt den stelna och klipp eller skär kolan i bitar. Vira in dem i cellofan eller smörpapper.

Här hittar du en annan fantastiskt god kola: Chokladdoppad vaniljkola