Lättbakat rågbröd

Lättbakat rågbröd som mår bra av att ligga i en plastpåse över natten innan det skärs i tunna skivor.

Lättbakat rågbröd

Av Lindberg Press
Lättbakat rågbröd med tuggmotstånd som också gillas av barnen. Brödet mår bra av att ligga i en plastpåse över natten innan det skärs i tunna skivor.

Recept: Lättbakat rågbröd

INGREDIENSER

2 st

Fördeg

  • 3 dl vatten
  • 10 g jäst
  • 3 dl vetemjöl

Deg

  • 3 dl vatten
  • 3 dl lättmjölk
  • ½ dl mörk sirap
  • 1 ½ msk salt
  • 8 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl linfrö
  • 3 dl solroskärnor
  • 11–12 dl rågsikt

Garnering

  • 4 msk solroskärnor

GÖR SÅ HÄR:

  1. Rör ihop ingredienserna till fördegen och låt den stå i 4 tim övertäckt med plastfolie.
  2. Blanda fördegen med vatten, mjölk, sirap, salt, rågmjöl, linfrö, solroskärnor och till sist rågsikten som du tillsätter lite i taget.
  3. Fördela degen i 2 smorda 1 ½-liters brödformar. Låt degen jäsa i formarna under bakduk i ca 40 min.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla den jästa degen med vatten och nagga den med en gaffel. Strö solroskärnor över bröden.
  5. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 75 min. Ta ut bröden ur formarna och grädda dem i ytterligare 5 min.