Lättbakat rågbröd som mår bra av att ligga i en plastpåse över natten innan det skärs i tunna skivor.

Lättbakat rågbröd som mår bra av att ligga i en plastpåse över natten innan det skärs i tunna skivor.

Lättbakat rågbröd

Av Lindberg Press
Lättbakat rågbröd med tuggmotstånd som också gillas av barnen. Brödet mår bra av att ligga i en plastpåse över natten innan det skärs i tunna skivor.

2 st

Fördeg
3 dl vatten
10 g jäst
3 dl vetemjöl

Deg
3 dl vatten
3 dl lättmjölk
½ dl mörk sirap
1 ½ msk salt
8 dl grovt rågmjöl
2 dl linfrö
3 dl solroskärnor
11–12 dl rågsikt

Garnering
4 msk solroskärnor

GÖR SÅ HÄR
1. Rör ihop ingredienserna till fördegen och låt den stå i 4 tim övertäckt med plastfolie.

 2. Blanda fördegen med vatten, mjölk, sirap, salt, rågmjöl, linfrö, solroskärnor och till sist rågsikten som du tillsätter lite i taget.

 3. Fördela degen i 2 smorda 1 ½-liters brödformar. Låt degen jäsa i formarna under bakduk i ca 40 min.

 4. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla den jästa degen med vatten och nagga den med en gaffel. Strö solroskärnor över bröden.

 5. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 75 min. Ta ut bröden ur formarna och grädda dem i ytterligare 5 min.