Toppa små rutor av knaprigt fröknäcke med en gudomligtgod laxröra.

Toppa små rutor av knaprigt fröknäcke med en gudomligtgod laxröra.

Recept: Laxröra på anisfröknäcke

INGREDIENSER

Fröknäcke, 25–35 bitar

Fröknäcke

  • ½ dl linfrön
  • ½ dl chiafrön
  • ½ dl pumpakärnor
  • ½ dl sesamfrön
  • ½ dl solrosfrön
  • 2 dl majsmjöl
  • 1 ½–2 tsk hel anis, stött
  • ½ tsk salt
  • ½ dl neutral olja
  • 2 dl vatten, kokande

Garnering

  • ½–1 tsk flingsalt

Laxröra

  • 150 g kallrökt lax
  • 1 liten rödlök, finhackad
  • ½ dl dill, finhackad
  • ca 3 tsk citronsaft, nypressad
  • 2 dl crème fraiche
  • svartpeppar

Garnering

  • citronskivor

GÖR SÅ HÄR:

  1. Fröknäcke: Sätt ugnen på 150 grader. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  2. Tillsätt oljan och vattnet och rör till en något kladdig deg.
  3. Smeta ut ”degen” tunt och jämnt över en plåt med bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm. Strö över flingsalt.
  4. Skär försiktigt ett rutmönster i degen med t ex en degskrapa.
  5. Grädda brödet mitt i ugnen i 55–60 min. Det ska vara riktigt torrt när det är gräddat. Om inte, så låt det stå kvar i ugnen i eftervärmen. Låt knäcket svalna på plåten.
  6. Laxröra: Skär laxen i små bitar. Blanda lax och övriga ingredienser i en skål. Smaka av med svartpeppar.
  7. Servering: Lägg en klick laxröra på en bit knäcke. Garnera med en bit citron.
NUVARANDE Laxröra på anisfröknäcke
NÄSTA Rostade nötter med chili & rosmarin