Nybakt bröd på morgonen är den ultimata helglyxen.

Nybakt bröd på morgonen är den ultimata helglyxen.

Linfrölimpor

Av Linda Andersson Foto Roger Olsson
God limpa som du förbereder kvällen innan och gräddar på morgonen.

2 st

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
1 dl mörk sirap
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1 dl linfrön
2 dl grovt rågmjöl
13–14 dl vetemjöl

Garnering
linfrön

GÖR SÅ HÄR
1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Rör ner sirap, olja, salt, linfrön, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.

2. Dela degen i två bitar och forma dem till limpor. Lägg dem i limpformar, ca 1 ½ liter, klädda med bakplåtspapper. Pensla limporna med vatten och strö över linfrön.

3. Täck formarna med plast­folie och låt bröden jäsa i kylen över natten.

4. På morgonen: Ta fram limporna ur kylen. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 40 min. Sänk värmen till 180 grader när du sätter in dem i ugnen. Låt bröden svalna i formarna.

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till receptet:
Brödet gräddar du enklast i den här brödformen!

Etiketter: limpa, linfrö, kalljäst