Ett lager med maräng i mitten ger parfaiten härligt fras.

Ett lager med maräng i mitten ger parfaiten härligt fras.

Lingonparfait med maränger

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren

Lingonparfait är en bra dessert att förbereda innan gästerna kommer. Bara att ta fram ur frysen och servera tillsammans med hemkokt kolasås.

Recept: Lingonparfait med maränger

6–8 port

Lingonparfait

  • 5 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk vaniljpulver
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl rårörda lingon
  • 25–30 maränger

Kolasås

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • ½ dl strösocker
  • 75 g smör

Garnering

  • lingon, färska eller frysta

Gör så här

  1. Lingonparfait: Vispa äggulor, strösocker och vaniljpulver pösigt. Vispa grädden fast. Vänd ner grädden i äggvispet och rör ihop.
  2. Klicka ner de rårörda lingonen i glassmeten och vänd hastigt ihop.
  3. Häll hälften av glassmeten i en springform, ca 23 cm i diameter. Lägg marängerna på glassmeten och bred över resten av smeten. Täck formen med plastfolie och ställ den i frysen i minst 5 tim.
  4. Kolasås: Koka upp grädde, sirap, strösocker och smör. Låt såsen koka lätt och rör tills den tjocknat, 5–10 min. Låt kolasåsen svalna.
  5. Servering: Ta fram parfaiten 10–15 min före servering och ta loss den från formen. Skär den i bitar och servera med lingon och kolasås.