Peach melba-tårta – lika vacker som god!

Peach melba-tårta – lika vacker som god!

10–12 bitar

Kladdkakebotten
120 g mörk choklad
100 g smör
2 ½ dl strösocker
1 ½ msk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl

Hallonmousse
4 gelatinblad
200 g hallon, frysta
100 g färskost, t ex Philadelphia
1 dl florsocker
2 dl vispgrädde 

Persikomousse
4 gelatinblad
2–3 persikor, färska
1 ¼ dl florsocker
3 dl vispgrädde

Hallonsås
250 g hallon, frysta
½ dl strösocker
1 msk citronsaft
1 tsk maizena majsstärkelse

Garnering
mandelspån, rostade
persikor, färska & skivade
hallon, färska

GÖR SÅ HÄR

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Bryt eller hacka chokladen i mindre bitar. Smält smöret i en kastrull och ta den från plattan. Tillsätt chokladen och rör till en jämn smet.

2. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och salt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vänd till sist ner vetemjölet.

3. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper lika stor som bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smöra kanterna på formen.

4. Häll smeten i formen och grädda bottnen mitt i ugnen i 25–30 min, den ska vara lite kladdig i mitten. Låt kakan svalna. Ta bort kanten på formen och diska den innan du sätter tillbaka den runt bottnen.

5. Hallonmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp hallonen i en kastrull och låt koka
i 2–3 min. Passera hallonen genom en sil och låt det svalna en stund.

6. Blanda hälften av hallonpurén med färskosten och florsockret. Vispa grädden mellanfast.

7. Smält gelatinbladen i resten av hallonpurén i en kastrull på låg värme. Låt det svalna en stund och blanda ner det i hallonfärskosten.

8. Blanda till sist ner grädden. Fyll formen med moussen. Låt moussen stelna i kylskåpet i ett par timmar.

9. Persikomousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Skala persikorna och mixa dem med en stavmixer till en fin puré, du behöver 2 dl. Vispa ner florsockret i purén.

10. Vispa grädden mellanfast i en skål. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och värm dem försiktigt i en kastrull med lite av purén tills gelatinet har smält. Blanda ner det i den kalla purén.

11. Vänd ner grädden i smeten, börja med en liten klick i taget så grädden inte blir simmig. Fyll tårtan med moussen och ställ den i frysen för att stelna i ett par timmar.

12. Hallonsås: Koka upp hallon, strösocker, citronsaft och maizena. Låt det koka i
någon minut. Sila såsen och låt den kallna och förvaras i kylen tills servering.

13. Ställ tårtan i kylskåp ett par timmar före servering.
Garnera den med hallonsås, mandelspån, persikor och hallon.

Fler härliga tårtrecept:

Tårta med Limoncellogrädde & jordgubbar

Chokladtårta med hallon & pistasch

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!

NUVARANDE Ljuvlig peach melba-tårta
NÄSTA Bakelser och desserter av sockerkaka