Rabarberpaj och kaffe

Baka Roy Fares underbart goda pajer. Servera gärna med vaniljglass eller vaniljsås.

Lyxiga rabarberpajer

av roy fares foto thomas hjertén

Recept på lyxiga rabarberpajer

Läckra pajer med krispig mördeg, mandelkräm, rabarber och crumble.

INGREDIENSER

8 st

Botten

  • 90 g florsocker (2 dl)
  • 270 g vetemjöl (4 ½ dl)
  • 180 g smör, rumsvarmt
  • 1 äggula

Mandelkräm

  • 60 g äggula (4 st)
  • 60 g strösocker (¾ dl)
  • 25 g maizena majsstärkelse (½ dl)
  • ½ vaniljstång
  • 250 g mjölk (2 ½ dl)
  • 400 g mandelmassa, rumsvarm
  • 30 g vetemjöl (½ dl)

Rabarber

  • 5 rabarberstjälkar
  • 85 g strösocker (1 dl)
  • 15 g mald kardemumma (1 msk) 

Crumble

  • 60 g smör
  • 40 g strösocker (½ dl)
  • 90 g vetemjöl (1 ½ dl)
  • 30 g dinkelflingor (½ dl)

RABARBERPAJER – GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 180 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig ugn).
  2. Botten: Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop dem med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.
  3. Kavla ut degen, ca 3 mm tjock, ta ut runda mördegsplattor, lite större än formarna. Fodra pajformarna, 9–10 cm i diameter, med degen. Fodra ända upp på kanterna och skär rent från överflödig deg.
  4. Mandelkräm: Rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke.
  5. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstång och frön i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i ägguleblandningen, blanda väl och häll tillbaka allt i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka i ytterligare 2 min. Häll över krämen i en bunke. Plocka upp vaniljstången och låt krämen svalna.
  6. Blanda vaniljkrämen med mandelmassan,lite i taget, tills du har en slät fyllning. Sist vänder du ner mjölet.
  7. Rabarber:. Dela stjälkarna i små bitar, och lägg dem i en bunke. Strö över socker och kardemumma och blanda.
  8. Crumble: Blanda samman alla ingredienserna i en bunke och nyp ihop dem med fingrarna till en smuldeg.
  9. Fyll pajskalen med mandelkräm. Lägg i rabarber och smula  över crumble.
  10. Grädda pajerna mitt i ugnen i 25–27 min. Servera dem med vaniljglass eller vaniljsås.

Så här bakar du riktigt lyxiga rabarberpajer:

Prenumerera på Hembakats nyhetsbrev här!