Rabarberpaj

Baka Roy Fares underbart goda pajer.

Lyxiga rabarberpajer

av roy fares foto thomas hjertén
Läckra pajer med krispig mördeg, mandelkräm, rabarber och crumble.

8 st

Botten
90 g florsocker (2 dl)
270 g vetemjöl (4 ½ dl)
180 g smör, rumsvarmt
1 äggula

Mandelkräm
60 g äggula (4 st)
60 g strösocker (¾ dl)
25 g maizena majsstärkelse (½ dl)
½ vaniljstång
250 g mjölk (2 ½ dl)
400 g mandelmassa, rumsvarm
30 g vetemjöl (½ dl)

Rabarber
5 rabarberstjälkar
85 g strösocker (1 dl)
15 g mald kardemumma (1 msk) 

Crumble
60 g smör
40 g strösocker (½ dl)
90 g vetemjöl (1 ½ dl)
30 g dinkelflingor (½ dl)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig ugn).

2. Botten: Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop dem med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.

3. Kavla ut degen, ca 3 mm tjock, ta ut runda mördegsplattor, lite större än formarna. Fodra pajformarna, 9–10 cm i diameter, med degen. Fodra ända upp på kanterna och skär rent från överflödig deg.

4. Mandelkräm: Rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke.

5. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstång och frön i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i ägguleblandningen, blanda väl
och häll tillbaka allt i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka i ytterligare 2 min. Häll över krämen i en bunke. Plocka upp vaniljstången och låt krämen svalna.

6. Blanda vaniljkrämen med mandelmassan,lite i taget, tills du har en slät fyllning. Sist vänder du ner mjölet.

7. Rabarber: Dela stjälkarna i små bitar, och lägg dem i en bunke. Strö över socker och kardemumma och blanda.

8. Crumble: Blanda samman alla ingredienserna i en bunke och nyp ihop dem med fingrarna till en smuldeg.

9. Fyll pajskalen med mandelkräm. Lägg i rabarber och smula  över crumble.

10. Grädda pajerna mitt i ugnen i 25–27 min. Servera dem med vaniljglass eller vaniljsås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!