Läckra rabarberpajer med mördeg, mandelkräm och kakcrumble.

Recept på lyxiga rabarberpajer

Läckra pajer med krispig mördeg, mandelkräm, rabarber och crumble.

INGREDIENSER

8 st

Botten

  • 90 g florsocker (2 dl)
  • 270 g vetemjöl (4 ½ dl)
  • 180 g smör, rumsvarmt
  • 1 äggula

Mandelkräm

  • 60 g äggula (4 st)
  • 60 g strösocker (¾ dl)
  • 25 g maizena majsstärkelse (½ dl)
  • ½ vaniljstång
  • 250 g mjölk (2 ½ dl)
  • 400 g mandelmassa, rumsvarm
  • 30 g vetemjöl (½ dl)

Rabarber

  • 5 rabarberstjälkar
  • 85 g strösocker (1 dl)
  • 15 g mald kardemumma (1 msk)

Crumble

  • 60 g smör
  • 40 g strösocker (½ dl)
  • 90 g vetemjöl (1 ½ dl)
  • 30 g dinkelflingor (½ dl)

RABARBERPAJER – GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 180 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig ugn).
  2. Botten: Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop dem med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.
  3. Kavla ut degen, ca 3 mm tjock, ta ut runda mördegsplattor, lite större än formarna. Fodra pajformarna, 9–10 cm i diameter, med degen. Fodra ända upp på kanterna och skär rent från överflödig deg.
  4. Mandelkräm: Rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke.
  5. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstång och frön i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i ägguleblandningen, blanda väl och häll tillbaka allt i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka i ytterligare 2 min. Häll över krämen i en bunke. Plocka upp vaniljstången och låt krämen svalna.
  6. Blanda vaniljkrämen med mandelmassan,lite i taget, tills du har en slät fyllning. Sist vänder du ner mjölet.
  7. Rabarber:. Dela stjälkarna i små bitar, och lägg dem i en bunke. Strö över socker och kardemumma och blanda.
  8. Crumble: Blanda samman alla ingredienserna i en bunke och nyp ihop dem med fingrarna till en smuldeg.
  9. Fyll pajskalen med mandelkräm. Lägg i rabarber och smula  över crumble.
  10. Grädda pajerna mitt i ugnen i 25–27 min. Servera dem med vaniljglass eller vaniljsås.

Så här bakar du riktigt lyxiga rabarberpajer:

Prenumerera på Hembakats nyhetsbrev här!
NUVARANDE Lyxiga rabarberpajer
NÄSTA Chokladkaka med kolasås & hallon