Vanilj, citron och ricotta i en saftig och lättbakad mjuk kaka.

Vanilj, citron och ricotta i en saftig och lättbakad mjuk kaka.

Mandel- & citronkaka med ricotta

Av Alexandra Vikström
Ricotta, citron och mandel gör världens bästa kaka. Den här finns lite varstans i Italien och kan serveras som den är eller tillsammans med lite vispad yoghurt.

Ca 12 bitar

120 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
2 citroner, skalet
4 ägg
6 ½ dl mandelmjöl
300 g ricotta
2 kvistar timjan

Garnering
mandelspån
florsocker

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smör och strösocker till en mjuk kräm. Tillsätt vaniljpulver, citronskal och ägg och rör till en jämn smet. Rör ner mandelmjölet, lite i taget, och tillsätt ricottan.

2. Ta loss bladen från timjan­kvistarna, tillsätt dem och rör om till en slät smet.

3. Häll smeten i en form, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i 45–50 min. Låt den svalna.

4. Strö mandel­spån på kakan och pudra över florsocker.

Etiketter: citron, mandel, ricotta