Mandel- & citronkaka med ricotta

Vanilj, citron och ricotta i en saftig och lättbakad mjuk kaka.

Mandel- & citronkaka med ricotta

Av Alexandra Vikström
Ricotta, citron och mandel gör världens bästa kaka. Den här finns lite varstans i Italien och kan serveras som den är eller tillsammans med lite vispad yoghurt.

Recept: Mandel- & citronkaka med ricotta

INGREDIENSER

Ca 12 bitar

Mandel- & citronkaka

  • 120 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 citroner, skalet
  • 4 ägg
  • 6 ½ dl mandelmjöl
  • 300 g ricotta
  • 2 kvistar timjan

Garnering

  • mandelspån
  • florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smör och strösocker till en mjuk kräm. Tillsätt vaniljpulver, citronskal och ägg och rör till en jämn smet. Rör ner mandelmjölet, lite i taget, och tillsätt ricottan.
  2. Ta loss bladen från timjan­kvistarna, tillsätt dem och rör om till en slät smet.
  3. Häll smeten i en form, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i 45–50 min. Låt den svalna.
  4. Strö mandel­spån på kakan och pudra över florsocker.

Etiketter: citron, mandel, ricotta