Mandelkroken är en klassisk konditorikaka

Mandelkrokar

Av Anna Nordh Foto Thomas Hjertén

Goda kakor med mycket mandelsmak.

Ca 15 st

50 g sötmandel
5 bittermandlar
ca 4 ½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g smör, kylskåpskallt

Pensling & garnering
1 äggvita
mandelspån
100 g mörk choklad, smält

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Mal mandelsorterna till ett fint mjöl. Blanda ihop vetemjöl, mandelmjöl och strösocker. Tillsätt smöret och arbeta snabbt ihop allt till en deg. Lägg degen
i kylskåp i ca 30 min.

2. Rulla ut degen till fingertjocka längder. Lägg dem tätt intill varandra. Pensla dem med äggvita. Skär längderna i 6–8 cm långa bitar. Doppa bitarna i mandelspån och forma dem till bågar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

3. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–15 min eller tills de har fått fin färg. Doppa ändarna
i smält choklad, låt dem stelna. Förvara kakorna torrt.