Mandelkrokar doppade i choklad.

Mandelkroken med sin läckra mandelsmak är en riktig konditoriklassiker.

Mandelkrokar

Av Anna Nordh Foto Thomas Hjertén

Recept: Mandelkrokar

Goda och lättbakade mandelkrokar doppade i mörk choklad.

INGREDIENSER

Mandelkrokar, ca 15 st

  • 50 g sötmandel
  • 5 bittermandlar
  • ca 4 ½ dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 200 g smör, kylskåpskallt

Pensling & garnering

  • 1 äggvita
  • mandelspån
  • 100 g mörk choklad, smält

MANDELKROKAR – GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Mal mandelsorterna till ett fint mjöl. Blanda ihop vetemjöl, mandelmjöl och strösocker. Tillsätt smöret och arbeta snabbt ihop allt till en deg. Lägg degen
    i kylskåp i ca 30 min.
  2. Rulla ut degen till fingertjocka längder. Lägg dem tätt intill varandra. Pensla dem med äggvita. Skär längderna i 6–8 cm långa bitar. Doppa bitarna i mandelspån och forma dem till bågar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  3. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–15 min eller tills de har fått fin färg. Doppa ändarna i smält choklad, låt dem stelna. Förvara kakorna torrt.