Mandelmusslor

Fyll mandelmusslorna med till exempel grädde och lingon.

Mandelmusslor

Av ann-louise carlsson styling monica stengraff foto cecilia möller
Mandelmusslor med sylt och lättvispad grädde hör till de klassiska favoriterna på julens fikabord.

Ca 40 st

100 g sötmandel
6 bittermandlar
6 dl vetemjöl
200 g extrasaltat smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
1 ägg

Fyllning
lättvispad grädde
sylt eller bär

GÖR SÅ HÄR

1. Rosta sötmandel och bittermandel i en torr och het stekpanna och mal dem i en mandelkvarn.

2. Arbeta snabbt ihop alla ingredienserna till en smidig deg på bakbord. Låt degen vila i kylen i ca 1 tim eller till nästa dag.

3. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj formarna till mandelmusslorna med smör och mjöla dem lätt. Dela degen i små bitar och tryck ut dem tunt i formarna.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min tills dem har fått fin färg.

5. Slå kakorna ur formarna medan de fortfarande är varma. Låt dem kallna helt.

6. Fyll mandelmusslorna med en klick lättvispad grädde och lite sylt eller bär vid servering.

Vi rekommenderar mandelmusselformar från Kökets favoriter till receptet.