En tårta med krispigt skal och spännande innehåll.

En tårta med krispigt skal och spännande innehåll.

Marängtårta med torkad frukt

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren
En lyxig tårta som blir ännu lyxigare om du serverar den med glass.

Ca 8 bitar

100 g sötmandel, skållad & skalad
200 g torkad frukt, t ex fikon, aprikoser, tranbär, ingefära
4 äggvitor
2 dl strösocker
2 msk mandelspån

Till servering
glass, vanilj eller choklad

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Rosta mandlarna i en torr stekpanna och hacka dem grovt. Skär frukten i mindre bitar.

2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp. Vispa i strösockret, lite i taget, till en tjock och glansig maräng.

3. Vänd ner mandel och frukt i marängen. Fördela marängsmeten i en springform med bakplåtspapper, 20 cm i diameter, och strö över mandelspån.

4. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i ca 35 min. Marängen kommer att få lite färg, lägg folie över den om den börjar få för mycket färg.

5. Ta ut marängen och skär runt kanten med en kniv, låt den kallna i formen. Servera gärna tårtan med vanilj- eller chokladglass.

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till receptet:
Äggvitorna vispar du enklast med denna elvisp!