Apelsindessert

Marinerade apelsiner i glas

Av Anna Nordh Foto Thomas Hjertén
Kryddiga apelsiner serveras med grädde och karamelliserade nötter.

4–6 port

3 apelsiner
1 ½ dl vatten
1 dl strösocker
1 stjärnanis
2 kanelstänger

Karamelliserade nötter
1 dl strösocker
100 g blandade nötter, t ex valnötter, sötmandel & cashewnötter

Till servering
3 dl vispgrädde
1 tsk strösocker

Gör så här
1. Skala apelsinerna och skär klyftorna i mindre bitar. Lägg bitarna i en stor skål.

2. Koka upp vatten, strösocker, stjärnanis och kanelstänger i en kastrull. Låt det småkoka i ca 10 min.

3. Häll lagen över apelsinerna och låt det stå i rumstemperatur fram till servering.

4. Karamelliserade nötter: Karamellisera sockret i en stekpanna på låg värme till gyllenbrun färg. Blanda ner nötterna och rör om snabbt. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper och låt dem stelna. Hacka nötterna grovt när de kallnat.

5. Vispa grädden lätt tillsammans med strösockret. Lägg upp apelsinkompott i glas och klicka på grädde. Strö över karamelliserade nötter och servera genast.