marys-äppelkaka

Marys äppelkaka

av ann-charlotte fägerlind
Saftig och smakrik äppelkaka med smak av kanel.

Recept: Marys Äppelkaka

12–15 bitar  

Ingredienser

  • 3 äpplen
  • ½ dl strösocker
  • 4 msk mald kanel
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • ½ tsk vaniljpulver
  • 1 dl apelsinjuice, t ex Brämhults
  • 2 dl rapsolja
  • 3 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 170 grader. Smöra och bröa en springform, 28 cm i diameter. Klipp ut en cirkel av ett ­bakplåtspapper och lägg det i botten av formen.
  2. Skölj, skala, kärna ur och skär äpplena i ½ cm tunna skivor som delas på mitten.
  3. Blanda ½ dl strösocker och kanel i en skål och blanda det med äppelbitarna.
  4. Vispa ägg och strösocker till en fluffig smet. Tillsätt apelsinjuicen och rapsoljan i smeten och fortsätt vispa.
  5. Blanda ihop bakpulver och vetemjöl och rör ner det i smeten. Häll ­smeten varvat med äpplena i formen.
  6. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 60 min, känn med en provsticka om kakan är klar. Stjälp upp kakan på en tallrik för att svalna. Servera den gärna med vaniljsås.