Matbröd med rabarber & fetaost. Servera gärna brödet nybakat till en god soppa.

Matbröd med rabarber & fetaost. Servera gärna brödet nybakat till en god soppa.

Matbröd med rabarber & fetaost

Av Eva Nordlinder Foto Klas Sjöberg
Gott matbröd med rabarber och fetaost.

2 limpor

20 g jäst
7 dl vatten, ca 37 grader
1 msk honung
1 msk ljus sirap
6 ½ dl dinkelmjöl
1 ¾ dl grovt rågmjöl
8–8 ½ dl vetemjöl special
1 msk salt
150 g fetaost
ca 5 dl tärnad rabarber, ca 240 g

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med lite av det fingervarma vattnet. Tillsätt resten av vattnet, honung och sirap.

2. Tillsätt de tre mjölsorterna och knåda degen i ca 10 min i en assistent.

3. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 min. Strö lite mjöl på degen och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, knåda den något med vetemjöl special om det behövs.

5. Tärna fetaosten och vänd försiktigt ner den tillsammans med rabarbern i degen.

6. Dela degen i två bitar och forma dem till limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.

7. Sätt ugnen på 175 grader.

8. Grädda limporna näst längst ner i ugnen i 45–55 min. Låt bröden svalna på galler.