Matig pumpapaj

En god och vacker matpaj fylld med säsongens pumpa.

Matig pumpapaj

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren

Recept på matig pumpapaj

En härlig pumpapaj som gärna ­serveras med en sallad och lite rökt skinka.

INGREDIENSER

4–6 port

Pajdeg

  • 125 g smör, kylskåpskallt
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 ½ msk vatten, kallt

Fyllning

  • 2 gula lökar
  • 350 g pumpakött, skuret i tärningar
  • 1 påse babyspenat, 200 g
  • smör till stekning
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 4 ägg
  • 250 g fetaost
  • salt & peppar

Garnering

  • 1 dl pumpakärnor, rostade
  • färsk timjan

MATIG PUMPAPAJ – GÖR SÅ HÄR:

  1. Dela smöret i mindre bitar. Nyp ihop smör och vetemjöl i en bunke till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en fast och smidig deg.
  2. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter, och ställ den kallt i minst 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Nagga botten på pajen med en gaffel. Förgrädda paj­skalet mitt i ugnen i 10 min.
  4. Fyllning: Skär löken i tunna ringar. Stek pumpa, babyspenat och lök i smör försiktigt i en stekpanna.
  5. Vispa ihop grädde, mjölk och ägg i en skål.
  6. Fördela pumpan, spenaten och löken i pajskalet. Smula över fetaosten och häll på äggblandningen. Salta och peppra efter smak.
  7. Grädda pajen mitt i ugnen i 40–45 min tills den har stelnat och fått fin färg.
  8. Strö över pumpakärnor och garnera pajen med timjan.
Prenumerera på Hembakats nyhetsbrev här!

Etiketter: paj, pumpa