Melerade maränger på fat

Maräng är naturligt glutenfritt och kan vara ett enkelt alternativ om du inte är så van vid glutenfri bakning.

Melerade maränger

Eva Nordlinder Foto Roger Olsson
Melerade maränger görs av äggvita, strösocker och mörk choklad.

Recept: Melerade maränger

INGREDIENSER

9–12 st

  • 100 g mörk choklad
  • 3 äggvitor
  • 1 ½ dl strösocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Dela chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad. Låt den svalna.
  2. Vispa äggvitorna med ½ dl av sockret till ett fast vitt skum.
  3. Tillsätt resten av sockret och vispa till en ännu fastare marängsmet. Den ska vara riktigt fast och glansig.
  4. Ringla ner chokladen i marängen, men rör inte om! Om du rör om blir marängerna bruna i stället för läckert melerade.
  5. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Klicka upp maränger på plåten med hjälp av två skedar. Se till att få med både maräng och choklad.
  6. Grädda marängerna mitt i ugnen i 1 ½ tim. Låt dem ligga kvar på plåten i rumstemperatur över natten, så blir de riktigt torra och spröda.

Hur vet man att marängerna är klara?

Marängerna är klara när de släpper lätt från underlaget och känns lätta och ihåliga. Lite sega i mitten är ju bara gott, men provsmaka en så att de inte är blöta i mitten, låt dem stå ytterligare en kvart i så fall och pröva igen.

Vispa inte marängen i en plastskål

När du gör maräng ska redskapen vara rena och torra. Undvik plastredskap, det kan sitta kvar fettrester som hind­rar marängen från att bli fluffig. Det är svårt att få maräng­smeten luftig om du vispar den i en plastbunke eftersom plast kan få små repor i sig där fettrester kan fastna. De förstör i sin tur marängens struktur. Använd hellre en rostfri bunke eller en glasskål när du vispar maräng.

Tre sorters maräng

Det finns tre typer av maräng: fransk (kallvispad), schweizisk (varmvispad) och italiensk (sockerlagsbaserad). Den franska blir torr och frasig, den schweiziska blir torr på utsidan men seg på insidan, den italienska blir mjuk och följsam och behöver inte gräddas. I de här recepten är det fransk maräng som används.