Festliga små minipajer med grönmögelost blir extra goda med fikon och valnötter på toppen.

Festliga små minipajer med grönmögelost blir extra goda med fikon och valnötter på toppen.

Recept: Minipajer med grönmögelost

INGREDIENSER

12–16 st

Pajdeg

  • 100 g brunt rismjöl
  • 50 g kikärtsmjöl
  • 50 g majsmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk xantangummi
  • 125 g smör, kylskåpskallt, i kuber
  • 1 ägg, uppvispat

Fyllning

  • 2 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g färskost, t ex Philadelphia
  • 100 g grönmögelost, riven

Till servering

  • ca 2 fikon, färska
  • 1 dl valnötter, hackade
  • 2 rosmarinkvistar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Pajdeg: Blanda ihop rismjöl, kikärtsmjöl, majsmjöl, salt och xantangummi.
  2. Tillsätt smöret och nyp ihop degen med fingrarna eller kör blandningen i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig deg. Om degen inte riktigt går ihop kan du tillsätta lite iskallt vatten. Svep in degen i plastfolie och låt den ligga i kylskåpet i minst 30 min.
  3. Dela degen i 12–16 bitar och tryck ut dem i små formar, 4–6 cm i diameter. Ställ formarna kallt i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Förgrädda formarna mitt i ugnen i ca 5 min. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
  5. Fyllning: Vispa ihop ägg, grädde och färskost. Fördela mögelosten i formarna och slå över äggstanningen. Grädda minipajerna mitt i ugnen i 18–20 min.
  6. Ta ut pajerna ur ugnen och låt dem svalna något. Toppa dem med fikon, valnötter och rosmarin innan servering.
NUVARANDE Minipajer med grönmögelost
NÄSTA Saffransdeg