Minipajer med grönmögelost

De små pajarna kan serveras både kalla och ljumma.

Minipajer med grönmögelost

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren
Festliga små minipajer med grönmögelost blir extra goda med fikon och valnötter på toppen.

Recept: Minipajer med grönmögelost

INGREDIENSER

12–16 st

Pajdeg

  • 100 g brunt rismjöl
  • 50 g kikärtsmjöl
  • 50 g majsmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk xantangummi
  • 125 g smör, kylskåpskallt, i kuber
  • 1 ägg, uppvispat

Fyllning

  • 2 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g färskost, t ex Philadelphia
  • 100 g grönmögelost, riven

Till servering

  • ca 2 fikon, färska
  • 1 dl valnötter, hackade
  • 2 rosmarinkvistar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Pajdeg: Blanda ihop rismjöl, kikärtsmjöl, majsmjöl, salt och xantangummi.
  2. Tillsätt smöret och nyp ihop degen med fingrarna eller kör blandningen i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig deg. Om degen inte riktigt går ihop kan du tillsätta lite iskallt vatten. Svep in degen i plastfolie och låt den ligga i kylskåpet i minst 30 min.
  3. Dela degen i 12–16 bitar och tryck ut dem i små formar, 4–6 cm i diameter. Ställ formarna kallt i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Förgrädda formarna mitt i ugnen i ca 5 min. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
  5. Fyllning: Vispa ihop ägg, grädde och färskost. Fördela mögelosten i formarna och slå över äggstanningen. Grädda minipajerna mitt i ugnen i 18–20 min.
  6. Ta ut pajerna ur ugnen och låt dem svalna något. Toppa dem med fikon, valnötter och rosmarin innan servering.

Etiketter: paj, minipajer