minisemlor recept

Stansa ut ett hjärta i locket med en liten pepparkaksform.

Minisemlor med vaniljgrädde

Linda Andersson foto Roger Olsson

Recept på minisemlor med krämig vaniljgrädde och hjärtformat lock som gör dig lagom mätt. Eller så tar du två – semlan är ju i miniformat!

35–40 st

75 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
¾ dl strösocker
1 krm salt
1 ägg
½ msk mald kardemumma
1 ½ tsk bakpulver
7–8 dl vetemjöl

Fyllning
150 g mandelmassa, riven
ca 1 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vaniljpulver eller ½ vaniljstång
ca 3 dl vispgrädde

Pensling & garnering
1 ägg
florsocker

Så här gör du minisemlor med vaniljgrädde

1. Smält smöret. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Finfördela jästen i en bunke och lös upp den med degspadet.

2. Tillsätt socker, salt, ägg, kardemumma, bakpulver och mjöl, lite i taget. Arbeta ihop allt till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i 40 min.

3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och forma 35–40 runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Pensla bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen i 8–10 min.

5. Låt bullarna kallna under bakduk.

6. Skär ett lock på varje bulle med en vass kniv. Stansa gärna ut ett hjärta i locket med en pepparkaksform.

7. Blanda mandelmassa, mjölk, vaniljsocker och vaniljpulver eller vaniljstång till en krämig fyllning och fyll bullarna med den.

8. Vispa grädden och spritsa den på bullen. Lägg på locket och pudra över florsocker.

 

Här hittar du vårt populära recept på klassiska semlor med hemmagjord mandelmassa!

Fler recept på semlor hittar du här.