minisockerkaka

Minisockerkakor

Av Sandra Boart Foto Hanna Björkstedt

Minisockerkakor

Ca 20 st mini eller 1 stor

Självklart kan du göra en stor sockerkaka, men vill du bjuda gästerna på varsin ska du baka dem i små formar.

Sockerkaka
5 ägg
6 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 ½ dl vispgrädde
1 apelsin, rivet skal
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Glasyr
8 dl florsocker
20 g glykos eller vit sirap
½ citron, saften
1 msk vatten
ev pastafärg
florsocker att pudra över

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker tills det är vitt och pösigt.

2. Smält smöret i en kastrull på låg värme. Tillsätt grädden och värm upp det tills det är finger­varmt. Rör ner blandningen i äggsmeten och tillsätt apelsinskalet.

3. Sikta de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten, utan att slå ut för mycket luft.

4. Smörj små formar (eller en stor, ca 25 cm i diameter). Fyll dem till 2⁄3 med smet. Grädda kakorna mitt i ugnen, de små i ca 10 min och den stora i ca 25 min. Låt kakorna svalna.

5. Glasyr: Rör alla ingredienser till en slät glasyr. Känns glasyren för lös kan du tillsätta mer florsocker, känns den för hård tillsätter du lite mer vatten. Färga glasyren om du vill. Om du vill färga glasyren naturligt kan du använda lite mosade bär, till exempel blåbär eller hallon.

6. Bred glasyren över de färdiga kakorna. Pudra florsocker över när glasyren har stelnat.

Etiketter: sockerkaka, glasyr