Avlång biskvi med en extra twist: fyllning av mintchokladtryffel.

Avlång biskvi med en extra twist: fyllning av mintchokladtryffel.

Minttryffelbiskvier

Av Eva Nordlinder Foto Thomas Hjertén
Avlånga små tryffelbiskvier med mintsmak.

22–24 st

Bottnar
150 g mandelmassa
1/2 äggvita

Fyllning
150 g mörk choklad med mintsmak
2 msk smör
4 msk vispgrädde
ev några droppar pepparmyntsolja

Garnering
120 g mörk choklad
1 tsk olja, neutral
ca 50 g mjölkchoklad, smält

GÖR SÅ HÄR
1. Bottnar: Sätt ugnen på 150 grader. Riv mandelmassan och blanda den med äggvitan. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Rulla lillfingerstora korvar, 5–6 cm långa, av smeten.
Lägg dem på plåten och platta ut dem till avlånga bottnar, ca 1 ½ cm breda.

2. Grädda bottnarna mitt i ugnen i ca 12 min. Lossa dem från plåten medan de är varma. Låt dem kallna med bottensidan upp. Förvara dem sedan i en plastpåse eller burk.

3. Fyllning: Smält chokladen över vattenbad. Koka upp smör och grädde i en kastrull. Häll det under kraftig vispning i chokladen. Tillsätt ev lite extra pepparmyntsolja. Låt tryffelsmeten stå och svalna så att den blir fast, ställ den i kylen ett tag så stelnar den snabbare.

4. Bred fyllningen toppigt på bottnarnas undersida. Ställ dem kallt i kylen i minst 1 tim.

5. Garnering: Smält chokladen och oljan över vattenbad. Doppa hastigt de kalla kakorna i chokladen så att tryffeln täcks. Lägg biskvierna i kylen till chokladen stelnat helt.

6. Ringla ljus choklad över biskvierna och förvara dem sedan i kylen.

Etiketter: tryffel, mint, biskvi