Mjuk chokladkola med turkisk peppar

Lite florsocker på kolan ger en vintrig och härlig look.

Mjuk chokladkola med Turkisk peppar

Av Linda Andersson Foto Klas Sjöberg
En mjuk chokladkola som innehåller små, hårda bitar av saltlakrits.

Recept: Mjuk chokladkola med turkisk peppar

INGREDIENSER

Ca 50 st

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 100 g mörk choklad, hackad
  • 1/2 tsk ättiksprit (12 procent)
  • 100 g smör
  • 8–10 bitar Turkisk peppar, hackade

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt det koka i 15–20 min till ca 122 grader.
  2. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt choklad, ättiksprit och smör. Rör om tills smeten är jämn och fin. Låt smeten svalna något och tillsätt sedan den Turkiska pepparn. Rör om försiktigt så att godisbitarna inte smälter för mycket.
  3. Bred ut smeten jämntjock, ca 2 cm, i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Ställ kolan kallt och låt den stelna lite innan du skär den i bitar.

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till receptet:

Chokladkolan kan du breda ut i den här formen!