Mjuk pepparkaka med florsocker, lingon och pistachnötter.

Garnera gärna kakan med florsocker, lingon och pistachnötter.

Mjuk pepparkaka med lingon & nötter

Av Linda Andersson Foto Thomas Hjertén
Saftig mjuk pepparkaka som sprider härliga juldofter i köket. Underbar, saftig kaka med härliga julkryddor i smeten!  Om du inte vill ha cream cheese-frosting på kakan är den god att äta som den är eller pudra över lite florsocker före servering.

Recept: Mjuk pepparkaka med frosting, lingon & nötter

INGREDIENSER

10–12 bitar

Mjuk pepparkaka

  • 100 g smör
  • 1 1⁄2 dl gräddfil
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 1⁄2 tsk mald ingefära
  • 1 1⁄2 tsk malda kryddnejlikor
  • 2 tsk mald kanel
  • 1 tsk bikarbonat
  • 3 dl vetemjöl
  • 1⁄2 dl lingon + florsocker
  • 1⁄2 dl pistaschnötter, hackade

Cream cheese-frosting 

  • 100 g färskost, t ex Philadelphia
  • 25 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering

  • florsocker
  • pistaschnötter
  • lingon

MJUK PEPPARKAKA – GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smält smöret och häll i gräddfilen. Låt blandningen svalna.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Rör ner smörblandningen i äggsmeten.
  4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.
  5. Rulla lingonen i lite florsocker och rör sedan ner dem och pistaschnötterna i smeten.
  6. Häll smeten i en smord och bröad bakform, ca 1 1/2 liter.
  7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40–45 min. Låt den svalna.
  8. Frosting: Vispa färskost och smör smidigt med en elvisp. Rör ner florsocker och vaniljsocker. Bred ut frostingen på kakan. Garnera med några lingon.

Etiketter: julbak, lingon, tema jul