Garnera gärna kakan med florsocker, lingon 
och pistachnötter.

Garnera gärna kakan med florsocker, lingon och pistachnötter.

Mjuk pepparkaka med lingon & nötter

Av Linda Andersson Foto Thomas Hjertén
Saftig mjuk pepparkaka som sprider härliga juldofter i köket.

10–12 bitar

100 g smör
1 1⁄2 dl gräddfil
2 ägg
2 dl strösocker
1 1⁄2 tsk mald ingefära
1 1⁄2 tsk malda kryddnejlikor
2 tsk mald kanel
1 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
1⁄2 dl lingon + florsocker
1⁄2 dl pistaschnötter, hackade

Garnering
florsocker
pistaschnötter
lingon

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Smält smöret och häll i gräddfilen. Låt blandningen svalna.

3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Rör ner smörblandningen i äggsmeten.

4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.

5. Rulla lingonen i lite florsocker och rör sedan ner dem och pistaschnötterna i smeten.

6. Häll smeten i en smord och bröad bakform, ca 1 1/2 liter.

7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40–45 min. Låt den svalna.

Etiketter: julbak, lingon, tema jul