Mördegskakor med apelsincurd på bakplåt

Mördegskakor med apelsincurd 

Av Anna Nordh Foto Thomas Hjertén
Spröda och goda mördegskakor med härligt syrlig apelsincurd.

Recept: Mördegskakor med apelsincurd

INGREDIENSER
Ca 40 st

Apelsincurd:

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 apelsiner, skal & saft
  • 75 g smör

Mördeg:

  • 150 g smör, kylskåpskallt
  • 150 g strösocker
  • 300 g vetemjöl
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • ev lite vatten, kallt

MÖRDEGSKAKOR – GÖR SÅ HÄR:

  1. Apelsincurd: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ägg, strösocker, apelsinskal och -saft i en rostfri bunke. Ställ bunken över varmt vattenbad och rör tills krämen har tjocknat, det får inte koka. Klicka ner smöret och låt curden svalna i rena burkar.
  2. Mördeg: Kör alla ingredienser i en matberedare till en smidig deg. Tillsätt lite vatten om det behövs. Låt degen vila i kylen i 30 min.
  3. Ta fram degen och forma den till en rulle. Skär den i 40 bitar som du formar till ovala kakor. Tryck ner en grop i mitten med ett finger.
  4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min, låt dem svalna på galler.
  5. Fyll groparna med lite apelsincurd när kakorna är kalla.