apelsincurd-mordeg

Mördegskakor med apelsincurd 

Av Anna Nordh Foto Thomas Hjertén
Spröda kakor med härligt syrlig apelsincurd.

Ca 40 st

Apelsincurd
4 ägg
2 dl strösocker
2 apelsiner, skal & saft
75 g smör

Mördeg
150 g smör, kylskåpskallt
150 g strösocker
300 g vetemjöl
1 ½ tsk vaniljsocker
1 ägg
ev lite vatten, kallt

GÖR SÅ HÄR

1. Apelsincurd: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ägg, strösocker, apelsinskal och -saft i en rostfri bunke. Ställ bunken över varmt vattenbad och rör tills krämen har tjocknat, det får inte koka. Klicka ner smöret och låt curden svalna i rena burkar.

2. Mördeg: Kör alla ingredienser i en matberedare till en smidig deg. Tillsätt lite vatten om det behövs. Låt degen vila i kylen i 30 min.

3. Ta fram degen och forma den till en rulle. Skär den i 40 bitar som du formar till ovala kakor. Tryck ner en grop i mitten med ett finger.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min, låt dem svalna på galler.

5. Fyll groparna med lite apelsincurd när kakorna är kalla.