Morot- och pumpabakelser med frosting

Pumpa och morot är fantastiska råvaror som sätter läcker smak på bakverket.

Morot- & pumpabakelser

av sandra boart foto hanna björkstedt

Recept på morot- & pumpabakelser

Morot- & pumpabakelser som toppas med ljuvlig limefrosting och kanderade pekannötter är helt perfekta att baka en regnig höstdag!

INGREDIENSER

Ca 15 port

  • 6 ägg
  • 4 dl råsocker
  • 2 ½ dl ljust muscovadosocker
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk mald kanel
  • 1 msk kardemumma, stött
  • 1 tsk havssalt
  • 3 dl solrosolja
  • 200 g morötter
  • 200 g pumpa
  • 2 ½ dl mandelmjöl

Frosting

  • 400 g färskost, t ex Philadelphia
  • 2 ½ dl florsocker
  • 2 lime, rivet skal & saft 

Kanderade pekannötter

  • 1 dl strösocker
  • 1 msk smör
  • 100 g pekannötter, rostade
  • 1 msk havssalt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och råsocker vitt och fluffigt. Tillsätt muscovadosockret och rör om.
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem i äggsmeten.
  3. Tillsätt oljan i omgångar under omrörning.
  4. Skala och riv både morötter och pumpa grovt. Blanda det med mandelmjölet och vänd ner allt i smeten.
  5. Häll smeten i en långpanna, ca 20 x 30 cm. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 30 min.
  6. Frosting: Vispa färskost och siktat florsocker fluffigt. Vänd ner rivet limeskal och -saft och rör ihop.
  7. Kanderade nötter: Smält strösockret i en stekpanna tills det blir gyllenbrunt. Klicka i smöret, tillsätt nötterna och häll ut det på ett bakplåtspapper.
  8. Strö över saltet och låt allt stelna. Hacka sedan nötblandningen.
  9. Montering: Dela kakan på hälften, så du får en botten och ett lock. Lägg på frosting på det undre lagret och lägg på locket, skär sedan bottnarna i lagom stora bitar. Avsluta med frosting, som gärna spritsas, och toppa med nöthacket.

Så här gör du din egen pumpkin spice latte: