Ett saftig matbröd med morötter och frön.

Ett saftigt bröd med morötter, hampa- och solrosfrön.

1 bröd

Recept: Morots- och hampabröd

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 25 g smör
  • 2 dl mjölk
  • ½ dl vatten
  • ½ tsk salt
  • ½ msk strösocker
  • 2 morötter, skalade & grovt rivna
  • 3 msk hampafrön
  • 3 msk solrosfrön
  • ca 6 ½ dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och vatten, degvätskan ska bli fingervarm, 37 grader. Häll vätskan över jästen och rör tills den lösts upp.
  2. Tillsätt salt, strösocker, morötter, hampafrön och solrosfrön. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie i 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  3.  Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och baka ut den till en limpa. Lägg limpan på en plåt med bakplåtspapper. Låt den jäsa under en bakduk i ca 30 min.
  4. Grädda brödet mitt i ugnen i 25–30 min. Låt det svalna på ett galler.
NUVARANDE Morots- och hampabröd
NÄSTA Lakritscookies med pekannötter & vit choklad