Morotsbröd i långpanna

Morotsbrödet passar utmärkt tillsammans med smör och ost.

Morotsbröd i långpanna

Av Cecilia Möller

Recept på morotsbröd i långpanna

Mjukt morotsbröd med en knaprig ovansida och sötma från både morot och honung.

INGREDIENSER

Ca 12 bitar

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk, fingervarm
  • ½ dl rapsolja
  • 3 dl morötter, finrivna
  • 1 tsk salt
  • ½ dl honung
  • 1 dl havregryn
  • 10–12 dl vetemjöl

Garnering

  • ½ dl pumpakärnor
  • flingsalt

MOROTSBRÖD I LÅNGPANNA – GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen lösts upp. Rör ner olja, morötter, salt, honung och havregryn.
  2. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och arbeta ihop degen ordentligt. Låt den jäsa under bakduk i 30 min.
  3. Ta upp degen och platta ut den i en långpanna, ca 30 x 40 cm, med bakplåtspapper i botten. Skär degen försiktigt i rutor med en vass kniv och nagga ytan med en gaffel.
  4. Låt degen under bakduk jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Pensla degen med vatten och strö över pumpakärnor och lite flingsalt. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–20 min. Låt det svalna under bakduk.

Så här gör du nyttiga morotsbollar med kardemumma:

Fler goda recept med morot:

Morotsrulltårta Morotsrulltårta

Morotslimpa med havregryn Morotslimpa med havregryn

Morotskaka med ingefäraMorotskaka med ingefära

Prenumerera på Hembakats nyhetsbrev här!

Etiketter: morötter, långpanna, morot