Recept: Morotsbröd i långpanna
INGREDIENSER
Ca 12 bitar
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk, fingervarm
- ½ dl rapsolja
- 3 dl morötter, finrivna
- 1 tsk salt
- ½ dl honung
- 1 dl havregryn
- 10–12 dl vetemjöl
Garnering
- ½ dl pumpakärnor
- flingsalt
MOROTSBRÖD I LÅNGPANNA – GÖR SÅ HÄR:
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen lösts upp. Rör ner olja, morötter, salt, honung och havregryn.
- Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och arbeta ihop degen ordentligt. Låt den jäsa under bakduk i 30 min.
- Ta upp degen och platta ut den i en långpanna, ca 30 x 40 cm, med bakplåtspapper i botten. Skär degen försiktigt i rutor med en vass kniv och nagga ytan med en gaffel.
- Låt degen under bakduk jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla degen med vatten och strö över pumpakärnor och lite flingsalt. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–20 min. Låt det svalna under bakduk.
Morotsbrödet passar utmärkt tillsammans med smör och ost.