Läcker morotscheesecake med en len färskostfyllning.

Fantastiskt god cheesecake med morotsbotten och ­färskostfyllning.

Recept: Morotscheesecake

INGREDIENSER

10–12 bitar

Botten

  • 160 g morötter (2–3 st)
  • 5 g mald kanel (1 tsk)
  • 3 g salt (1/2 tsk)
  • 5 g bakpulver (1 tsk)
  • 5 g bikarbonat (1 tsk)
  • 8 g vaniljsocker (1 msk)
  • 140 g vetemjöl (2 ½ dl)
  • 110 g ägg, rumsvarma (2 st)
  • 170 g strösocker (2 dl)
  • 140 g vegetabilisk olja (1 ½ dl)

Färskostfyllning

  • 600 g färskost, t ex Phila­delphia
  • 170 g strösocker (2 dl)
  • 10 g vaniljsocker
  • 20 g vetemjöl (2 msk)
  • 150 g gräddfil (1 ½ dl)
  • 165 g ägg (3 st)
  • 15 g äggula (1 st)

Frosting

  • 50 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 300 g färskost, t ex Phila­delphia
  • 3 g vaniljsocker (1 tsk)
  • 120 g florsocker (2 dl)

GÖR SÅ HÄR:

  1. Botten: Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 22–24 cm i diameter, och lägg 2 remsor bakplåtspapper på insidan av formen. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Grovriv morötterna. Blanda ihop kanel, salt, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke. Vispa ägg och strösocker fluffigt och vispa i vegetabilisk olja. Blanda i alla torra ingredienser och morötter. Fördela smeten jämnt i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 40–45 min. Gör ett stickprov för att se om kakan är klar. Låt den svalna helt.
  3. Fyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Vispa färskost, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl fluffigt i en bunke. Vispa i 3–4 min och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott. Vänd därefter ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga.
  4. Fördela smeten över bottnen och grädda cheese­caken mitt i ugnen i 5 min. Sänk värmen till 110 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda cheesecaken
    i 40–45 min. Stäng av ugnen och låt kakan stå i eftervärmen i ytterligare 20 min. Ta ut den och låt den svalna.
  5. Låt cheesecaken stå i kylen i minst 6 tim, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt.
  6. Frosting: Vispa smör och färskost fluffigt med elvisp. Vispa sedan i vaniljsocker och lite i taget av flor­sockret. Vispa till en fluffig frosting. Spritsa eller bred ut frostingen över cheesecaken.
NUVARANDE Morotscheesecake
NÄSTA Kaffeparfait med mandelkrokant