Bjud på saftiga morotscupcakes med klassisk färskostsfrosting. Morötter gör kakorna otroligt saftiga. Vill du ha extra dekoration på dina cupcakes kan du strö lite kokos på frostingen.

Recept: Morotscupcakes med vaniljfrosting

INGREDIENSER

12 st

  • 20 g kokos (½ dl)
  • 140 g vetemjöl (2 1/3 dl)
  • 3 g bikarbonat (3/4 tsk)
  • 3 g bakpulver (3/4 tsk)
  • 3 g salt (½ tsk)
  • 4 g mald kanel (1 ½ tsk)
  • 2 g muskotnöt, riven (1 tsk)
  • 110 g ägg (2 st)
  • 170 g strösocker (2 dl)
  • 130 g vegetabilisk olja (1 ½ dl)
  • 170 g rivna morötter (ca 3 st)
  • 100 g valnötter, hackade

Frosting

  • 100 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 250 g färskost, t ex Philadelphia
  • 330 g florsocker (5 ½ dl)
  • 6 g vaniljsocker (2 tsk)

GÖR SÅ HÄR:

  1. Kaka: Sätt ugnen på 180 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig ugn). Ställ 12 muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Blanda kokos, mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, kanel och muskot i en bunke.
  3. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt i en annan bunke. Vispa ner oljan och blanda därefter i de torra ingredienserna.
  4. Rör ner de rivna morötterna och de hackade valnötterna.
  5. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda dem mitt i ugnen i ca 25 min. Prova med en sticka att de är genomgräddade. Låt dem svalna helt i formen.
  6. Frosting: Vispa ihop smör och färskost till en vit och fluffig blandning. Tillsätt florsockret, lite i taget, samt vaniljsockret och fortsätt vispa tills det blir en fast och fin frosting.
  7. Spritsa eller bred frostingen på de kalla cupcakesen.
morotscupcakes med vaniljfrosting

Foto: THOMAS HJERTÉN

Spritsa eller bred frostingen på de kalla cupcakesen.

NUVARANDE Morotscupcakes med vaniljfrosting
NÄSTA Små kakaotryfflar med mintsmak