Saftigt och gott matbröd med fint rivna morötter i.

Saftigt och gott matbröd med fint rivna morötter i.

Morotsfrallor

Av linda Andersson Foto Roger Olsson
Morötter i degen gör bröden extra saftiga.

Ca 24 st

25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk rapsolja
1–2 morötter, fint rivna
3 dl fint rågmjöl
9–11 dl vetemjöl

Garnering
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt salt, olja, morötter, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

4. Dela degen i ca 24 bitar. Forma dem till runda bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–13 min. Låt dem svalna på plåten.