Bara glasyren innehåller fett och ändå är kakan makalöst saftig.

Bara glasyren innehåller fett och ändå är kakan makalöst saftig.

Morotsrutor

Av Eva Nordlinder Foto Thomas Hjertén
Nästan fettfri morotskaka som är både saftig och god.

Ca 24 bitar

4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
4 tsk mald kanel
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
4 dl grovrivna morötter
125 g katrinplommonpuré (barnmats­burk)
1 burk vatten (barnmatsburken ovan)

Glasyr
125 g färskost, t ex Philadelphia light
75 g smör, rumsvarmt
3 dl florsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i äggsmeten.

3. Tillsätt de rivna morötterna, katrinplommonpurén och vattnet.

4. Häll smeten i en smord mindre långpanna, ca 25 x 35 cm. Det går lika bra att använda bakplåtspapper.

5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Låt den svalna.

6. Blanda alla ingredienserna till glasyren och bred den på den kalla kakan. Skär kakan i rutor – det går lättare om du först fryser den en stund.

Fler recept på rutor i långpanna hittar du här