muffins-med-svamp

Muffins med svamp & mögelost

AV KATARINA CARLGREN FOTO THOMAS CARLGREN

Muffins med svamp & mögelost

Matiga muffins som passar bra att servera på en buffé eller att ta med på en mysig picknick.

12 st 

Fyllning
Ca 200 g svamp t.ex. champinjoner eller kantareller
smör till stekning
150 g grönmögelost

Muffinssmet
125 g smör
2 ägg
2 ½ dl mjölk, 3 procent
2 tsk bakpulver
1 tsk örtsalt
6 ½ dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Fyllning: Skär svampen i mindre bitar och stek den försiktigt i smör tills all vätska från svampen kokat in. Låt den gärna rinna av i ett durkslag. Smula osten.

2. Ställ muffinsformar på en plåt eller i en muffinsplåt. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Muffinssmet: Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg och mjölk. Rör ner det avsvalnade smöret i äggsmeten.

4. Blanda mjöl, bakpulver och örtsalt i en bunke. Arbeta in äggsmeten i mjölet lite i taget till en jämn smet. Vänd försiktigt ner svamp och ost så att det fördelas jämt i smeten.

5. Fördela muffinssmeten i formarna, fyll dem till ca ¾. Grädda muffinsen i 20–25 min tills de fått fin färg.