Munkar, briocher och semlor är gott. Konditorn Roy Fares kombinerar dessa bakverk i en munkla. Läckert bakverk med smak av semla.

Jag har kombinerat tre favoritbakverk i ett: brioche, munk och semla. Det blev en munkla” Roy Fares

Recept: Munklor

INGREDIENSER

20–22 st

Briochedeg

  • 400 g ägg (7–8 st)
  • 600 g vetemjöl (10 dl)
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 30 g jäst
  • 5 g kardemumma, mortlad
  • 10 g salt (1 ½ tsk)
  • 300 g smör, rumsvarmt

Fritering & garnering

  • 1 liter frityrolja
  • strösocker
  • kardemumma

Semmelfyllning

  • 500 g mandelmassa
  • 50 g florsocker
  • 25 g kardemumma, mortlad
  • 10 g vaniljsocker
  • 100 g mjölk
  • 300 g vispgrädde

GÖR SÅ HÄR:

  1. Deg: Blanda alla ingredienser, utom salt och smör, i en matberedare försedd med degkrok. Arbeta degen på mellanhastighet i 10–15 min.
  2. Tillsätt salt och smör, lite i taget, och arbeta degen tills den är glansig och elastisk.
  3. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 6–12 tim eller över natten.
  4. Kavla degen så att den blir 1 1/2–2 cm tjock. Ta ut runda munkar med en utstickare, 5–6 cm i diameter. Lägg munkarna på plåt med lätt mjölat bakplåtspapper. Låt dem jäsa ordentligt under bakduk i minst 90 min.
  5. Fritering: Värm oljan i en kastrull till 180 grader. Fritera varje munk fint gyllenbrun. Ta upp munkarna med en hålslev och rulla dem i strösocker och kardemumma. Lägg dem på galler och låt dem svalna helt.
  6. Fyllning: Blanda mandelmassa, florsocker, kardemumma och vaniljsocker till en slät massa. Tillsätt mjölken, lite i taget, och blanda tills du har en krämig, fin fyllning. Vispa grädden och blanda i den.
  7. Montering: Gör ett litet hål i sidan på munken. Fyll en spritspåse försedd med tyll med fyllningen. Spritsa in lagom mycket fyllning i varje munk.
NUVARANDE Munklor – en smarrig hybrid!
NÄSTA Hemgjord Nutella