Recept: Munkmuffins

Munkmuffinsen är allra godast nybakade.

Munkmuffins

Av Emma Hammenstig & Anna Nordh Foto Thomas Hjertén
Muffins som smakar som nyfriterade munkar. De är godast nybakade.

Recept: Munkmuffins

INGREDIENSER

12 st
Muffins

  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 2 ¼ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • ¾ msk bakpulver
  • 1 krm bikarbonat
  • 1 nypa salt
  • 2 ½ dl mjölk

Topping

  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk mald kanel
  • 2 msk smör, smält

Gör munkmuffins så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en muffinsform för 12 muffins.
  2. Vispa smör och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ordentligt mellan varje.
  3. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Sikta ner halva mängden mjölblandning i socker­smeten tillsammans med hälften av mjölken. Rör försiktigt ihop ingredienserna innan resten av mjölblandningen och mjölken tillsätts.
  4. Skeda upp smeten i formarna till 2⁄3. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 15 min, eller tills de är gyllenbruna.
  5. Topping: Blanda ihop strösocker och kanel.
  6. Pensla muffinsen med smält smör när de fort-farande är varma och strö över kanel­sockret. Ät munkmuffinsen ljumna.

Undvik sega muffins

Mjöl- och bakpulverblandningen ska inte arbetas in för mycket i smeten, då dras glutentrådarna ut och bakverket blir segt och kompakt. Vänd ner mjölet försiktigt med en slickepott, och bara tills ingredienserna går ihop.

Etiketter: Muffins, munkar