En springform med löstagbar kant är enkelt och snyggt att baka bullar i.

En springform med löstagbar kant är enkelt och snyggt att baka bullar i.

Muscovadobullar i springform

Av Linda Andersson Foto Roger Olsson
Muscovadosockret ger bullarna en ljuvlig, svag smak av smörkola.

2 kransar

50 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
1 nypa salt
½ tsk mald kardemumma
½ dl ljust muscovadosocker
¼ dl strösocker
125 g smör, rumsvarmt
1 ägg
11–13 dl vetemjöl

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 dl muscovadosocker

Garnering
1 ägg
pärlsocker
1–1 ½ dl sötmandel, hackad

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt salt, kardemumma, muscovadosocker, strösocker, smör, ägg och mjöl, lite i taget. Blanda ihop till en smidig deg och knåda den kraftigt i några min så att bullarna blir luftiga.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Fyllning: Rör ihop smör och muscovadosocker.

4. Dela degen i två delar. Kavla ut dem till rektanglar, ca 28 x 40 cm. Bred hälften av fyllningen på vardera rektangel och rulla ihop dem från långsidan. Skär varje rulle i ca 11 bitar.

5. Lägg bitarna i två smorda springformar, 24–26 cm i diameter. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandel.

7. Grädda bullarna längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna i formarna.