I Indien bakas naan i en tandoor, men stekpannan fungerar också utmärkt.

I Indien bakas naan i en tandoor, men stekpannan fungerar också utmärkt.

Naanbröd

Av Saga Areng Foto Thomas Hjertén

Det matiga indiska brödet smakar gott till kryddiga rätter.

Ca 8 st

25 g jäst
3 dl vatten, ljummet
1 tsk strösocker
1 tsk salt
515 g vetemjöl
½ dl naturell yoghurt

Topping
skirat eller smält smör
flingsalt

Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke. Häll ner lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, strösocker, salt, vetemjöl och sist yoghurt. Blanda ihop det till en deg som släpper bunkens kanter.

2. Ta upp degen på lätt oljat bakbord och knåda igenom till en smidig deg. Lägg den i en oljad eller smörad bunke, täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 2 tim.

3. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den igen. Dela degen i 8 lika stora delar. Kavla ut dem till avlånga kakor (inte större än stekpannan du ska steka dem i).

4. Värm en torr stekpanna på spisen. Fukta degbitarna lite med händerna och stek dem i ca 1 min tills brödet blir bubbligt och lite brunt på undersidan. Vänd och stek det i 30 sek till.

5. Pensla bröden med smält smör och strö över salt.

Etiketter: naanbröd, naan