En mastig kaka från Norge som bara blir godare om den får stå till sig.

En mastig kaka från Norge som bara blir godare om den får stå till sig.

Norsk aromkaka

av christina stadling & eva nordlinder recept elisabeth löfmark foto thomas hjertén

En maffig och god kaka som bara blir godare och godare om den får stå i kylen och safta till sig.

14-16 bitar

150 g smör, rumsvarmt
280 g farinsocker
2 ägg
2 dl mjölk
290 g vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk mald kanel
1 dryg msk kakao

Glasyr
4 msk smör, smält
3 msk starkt kaffe
3–4 droppar bittermandelarom
500 g florsocker
2 msk kakao

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Rör smör och farinsocker tills det är ordentligt blandat.

2. Vispa äggen, tillsätt dem och rör ihop smeten. Tillsätt mjölken, lite i taget, och blanda.

3. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.

4. Häll smeten i en smord och bröad avlång brödform, ca 2 liter. Använder du en silikonform så behöver du inte smöra och bröa, vilket gör det enklare när glasyren ska på.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 50–55 min. Känn med en sticka om den
är klar. Stjälp upp kakan och låt den kallna helt.

6. Glasyr: Blanda smör, kaffe och bitter-mandelarom. Blanda flor-socker och kakao och tillsätt det till smörblandningen. Rör eller vispa till en jämn smet.

7. Dela kakan på längden i tre delar. Bred glasyren över alla delarna och
lägg ihop dem. Bred glasyren även runt om hela kakan. Gör ett räfflat, vågigt mönster med hjälp av en gaffel.

8. Förvara kakan i kylskåp, inlindad i aluminiumfolie. Kakan håller sig fräsch i minst en vecka.

Fler recept på goda sockerkakor hittar du här

Etiketter: sockerkaka, recept