Bullkakan fullspäckad med nötter är lika vacker som god.

Recept: Nötbullar i fyrkantsform

INGREDIENSER

Ca 30 st

  • 1 sats vetedeg

Fyllning

  • 50 g hasselnötter, grovhackade
  • 50 g valnötter, grovhackade
  • 250 g smör, rumsvarmt
  • 1 ½ dl farinsocker
  • 1 msk mald kanel
  • 1 ½ dl russin

Pensling

  • 1 ägg, uppvispat

Garnering

  • hasselnötter, grovhackade
  • råsocker

Glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

GÖR SÅ HÄR:

  1. Fyllning: Blanda nötter, smör, farinsocker, kanel och russin till en mjuk röra.
  2. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till rektanglar, ca 30 x 45 cm. Bred på rikligt med fyllning. Rulla ihop till rullar.
  3. Skär rullarna i ca 3 cm tjocka skivor, det ska bli ca 15 bullar av varje rulle.
  4. Lägg bullarna i väl smorda formar, ca 20 x 30 cm. Tryck gärna ner mitten av bullarna med tummen. Jäs dem under bakduk till dubbel storlek, 45–60 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Pensla bullarna med ägg och strö över hackade hasselnötter och råsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10 min.
  6. Blanda ihop florsocker och vatten till en glasyr. Ringla glasyren över bullarna när de svalnat något. Garnera gärna bullarna med ytterligare grovhackade hasselnötter.
Nötbullar i fyrkantsform

Foto: KARIN JOHANSSON

Duka upp till bullfest!

NUVARANDE Nötbullar i fyrkantsform
NÄSTA Blåbärs- & crème fraicheglass