Släta saffransbullar med hasselnötsfyllning

Saffran och hasselnötter är en underbar kombination.

Nötfyllda saffransbullar

av kristina eriksson foto annika broman
Nötfyllda saffransbullar är mums och de blir ännu godare om de penslas med smält smör och doppas i socker strax före servering. Om du ska frysa in dem väntar du med garneringen.

40 st

1 sats saffransdeg
2 pkt saffran + 1 sockerbit
2 tsk hela kardemummakärnor
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella, 10 procent
1 ½ dl strösocker
1 tsk salt
17–18 dl vetemjöl

Nötfyllning
2 dl hasselnötter
150 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker

Pensling & garnering
1 ägg
smör, smält
strösocker

GÖR SÅ HÄR
1. Stöt saffranet tillsammans med en sockerbit i en mortel. Tillsätt kardemummakärnorna och stöt dem också.
2. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli
37 grader.
3. Tillsätt lite av degvätskan i jästen och rör tills den har löst sig. Rör ner resten av degvätskan, saffran, kardemumma, kesella, socker, salt och det mesta av mjölet.
4. Arbeta ihop allt till en kladdfri deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i 30 min.
5. Mal hasselnötterna fint i en matberedare eller i en mandelkvarn. Blanda nötter, smör och socker i en bunke.
6. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något.
7. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del, ca 40 x 50 cm.
8.  Dela kakan i 20 jämnstora rutor. Lägg lite fyllning på varje ruta och nyp ihop ändarna.
9. Lägg bullarna med ändarna nedåt i bullformar och ställ dem på en plåt.
10.  Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
11. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i ca 8 min.
12. Låt bullarna svalna under bakduk på ett galler. Pensla dem med smält smör och doppa dem i socker.