Lyxigt hög cheesecake med mycket smak av Nutella.

Recept: Nutellacheesecake

nutellacheesecake-tarta

INGREDIENSER

12 bitar

Botten

  • 15 digestivekex
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 2 msk strösocker

Fyllning

  • 225 g färskost, t ex Philadelphia
  • 1 ¾ dl vispgrädde
  • 1 ¾ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • ½ tsk salt
  • 4 ¾ dl Nutella
  • 4 stora ägg, lätt uppvispade

Glasyr

  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl Nutella
  • 50 g mörk choklad, hackad

Till servering

  • färska jordgubbar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa digestivekex med smör och strösocker i en matberedare. Platta ut smulorna i en smord springform, ca 22 cm i diameter, vars utsida är täckt med aluminiumfolie. Förgrädda bottnen mitt i ugnen i ca 10 min. Ta ut och låt den svalna medan du gör fyllningen. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  2. Fyllning: Vispa ihop färskost, grädde och strösocker med elvisp till en fluffig smet. Tillsätt vaniljextrakt och salt och vispa med låg hastighet i någon minut. Tillsätt Nutella, vispa tills allt har blandats ordentligt och vänd försiktigt ner äggen med en slickepott tills det precis har blandats samman.
  3. Häll smeten över den bottnen och ställ springformen i en större ugnsform. Fyll den yttersta formen med hett vatten så att det räcker halvvägs upp på kanten av springformen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 1 tim. Den ska inte ha ”stannat” helt när du skakar försiktigt på den, men den ska inte vara helt lös heller. Stäng av ugnen men låt kakan stå kvar i vattenbadet i ytterligare 1 tim.
  4. Ta ut kakan ur ugnen och vattenbadet. Ställ springformen på ett galler i 30 min. Dra försiktigt längs kakans kanter med en liten kniv så att kakan lossnar innan du tar bort formens kant. Låt kakan svalna helt i rumstemperatur och ställ sedan den kallt, gärna i frysen, i 2–3 tim.
  5. Glasyr: Ställ kakan på ett galler över ett bakplåtspapper. Koka upp grädden på medelvärme och tillsätt Nutella och choklad. Rör om tills allt har smält ihop. Häll glasyren över kakan och låt den rinna ner längs med sidorna.
  6. Ställ kakan i frysen i minst 4 tim, men helst över natten. Skär gärna kakan i bitar direkt när du tar ut den ur frysen och låt den stå uppskuren i 15 min före servering. Garnera med färska jordgubbar.
NUVARANDE Nutellacheesecake
NÄSTA Skållade hålkakor