Cupcakes är ett säkert kort att bjuda på. Denna variant har smak av Nutella och toppas med en fluffig vaniljfrosting.

Recept: Nutellacupcakes

INGREDIENSER

Ca 12 st

  • 3 ägg, rumsvarma
  • 3 1⁄3 dl farinsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g osaltat smör
  • 1 dl gräddfil
  • 3 ¾ dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 150 g mörk choklad, 70 procent
  • 200 g Nutella

Vaniljfrosting

  • 100 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 2 ½ dl florsocker
  • 200 g färskost, t ex Philadelphia
  • ev några droppar hushållsfärg

Garnering

  • 100 g marsipan eller sockerpasta

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen med farinsockret och vaniljsockret tills det är fluffigt med elvisp i ca 15 min.
  2. Bryn smöret, häll det över gräddfilen och rör om. Låt det svalna tills vätskan är fingervarm.
  3. Vänd ner gräddfilsblandningen i äggsmeten.
  4. Sikta de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
  5. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron.
  6. Rör försiktigt ner den smälta chokladen i smeten, var noga med att röra om i botten så att chokladen inte stelnar och fastnar i bunken. Rör ner Nutellan.
  7. Ställ 12 muffinsformar i en muffinsplåt eller på en vanlig plåt. Spritsa eller klicka ut smeten i formarna. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 15 min, de ska vara lite kladdiga när du tar ut dem. Låt dem svalna.
  8. Frosting: Vispa smör med vaniljsocker och florsocker i ca 9 min tills smöret är fluffigt och vitt.
  9. Vispa färskosten i en annan bunke tills den är krämig och klumpfri, vänd sedan ner den i det uppvispade smöret och blanda till en len frosting.
  10. Fyll en spritspåse med frostingen. Använd t ex en rund tyll. Spritsa frostingen på muffinsen.
  11. Garnering: Kavla ut marsipanen eller sockerpastan, ca 2 mm tjockt, forma den som kaninöron och låt dem stelna innan du sätter dem i frostingen.
Nutellacupcakes med kaninöron – cupcakes med Nutella

Foto: HANNA BJÖRKSTEDT

Små kaninöron blir påskpynt på dessa cupcakes med Nutella.

NUVARANDE Nutellacupcakes
NÄSTA Gullefjun