Nyttigt och glutenfritt nyponbröd med gojibär.

Recept: Nyponbröd

1 bröd

INGREDIENSER

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, fingervarmt
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk kokossocker eller råsocker
  • 2 tsk salt
  • ½ dl nyponskalsmjöl
  • 1 dl nyponskal
  • 3 dl bovetemjöl
  • 1 dl boveteflingor
  • ½ dl helt linfrö, gult eller brunt
  • 1 dl gojibär, torkade

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en avlång form, ca 1–1 ½ liter, och mjöla den med bovetemjöl.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och olja och rör tills jästen löst sig. Tillsätt alla övriga ingredienser.
  3. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 30 min. Lägg degen i formen och jämna till ytan. Strö över lite bovetemjöl och låt degen jäsa i ytterligare 30 min.
  4. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 30 min. Låt det vila i formen i 5 min innan du vänder upp det på ett galler och låter det svalna under en bakduk.
Nyponbröd

Foto: Thomas Hjertén

Nyponbrödet får både god smak och vacker färg av gojibär.

NUVARANDE Nyponbröd
NÄSTA Glutenfri chokladsockerkaka