Nyponbrödet får både 
god smak och vacker färg av gojibär.

Nyponbrödet får både god smak och vacker färg av gojibär.

Nyponbröd

Av Elisabeth Johansson Foto Thomas Hjertén
Ett härligt bröd fullt med nyttigheter.

1 bröd

50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
2 msk kokossocker eller råsocker
2 tsk salt
½ dl nyponskalsmjöl
1 dl nyponskal
3 dl bovetemjöl
1 dl boveteflingor
½ dl helt linfrö, gult eller brunt
1 dl gojibär, torkade

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en avlång form, ca 1–1 ½ liter, och mjöla den med bovetemjöl.

2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och olja och rör tills jästen löst sig. Tillsätt alla övriga ingredienser.

3. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 30 min. Lägg degen i formen och jämna till ytan. Strö över lite bovetemjöl och låt degen jäsa i ytterligare 30 min.

4. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 30 min. Låt det vila i formen i 5 min innan du vänder upp det på ett galler och låter det svalna under en bakduk.

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till receptet:
Brödet kan du baka i denna brödform!