Baka bröd med öl. Använd öl som degspad och få ett saftigt bröd som är jättegott att rosta. Brödet smakar olika beroende på vilket öl du använder. Ett mörkt öl ger en kraftigare smak än en ljus lager.

Recept: Ölbröd

INGREDIENSER

2 limpor

  • 15 g jäst
  • ½ dl vatten, ljummet
  • 1 tsk strösocker
  • 5 dl ljust öl, ljummet
  • 1 dl honung
  • 25 g smör, smält
    2 tsk salt
  • 1 msk anis eller kummin, stött
  • 6 dl rågsikt
  • 7 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lös upp jästen i det ljumma vattnet och strösockret.
  2. Blanda i öl, honung, smör och salt och rör ordentligt. Tillsätt kryddorna.
  3. Blanda ihop rågsikt och vetemjöl och tillsätt 7 dl av denna mix till jästblandningen.
  4. Rör kraftigt i ett par minuter till en relativt jämn smet. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 1 tim.
  5. Rör i tillräckligt med mjölmix för att få en ganska stadig men ändå klibbig deg. Häll ut degen på oljat bakbord och knåda degen rejält i ett par minuter. Degen ska vara lite klibbig men ska också bli mycket smidigare av knådningen. Forma degen till en boll och lägg den i en oljad skål och täck skålen med plastfolie. Jäs degen till dubbel storlek, ca 1 tim.
  6. Tryck ut luften ur degen och forma den till två avlånga limpor. Lägg dem i två smorda formar, ca 2 liter, och pensla brödet med smält smör eller olja. Täck formarna med plastfolie och ställ dem i kylen i 2 tim.
  7. Ta ut limporna och låt dem stå i rumstemperatur i 15–20 min. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Ta ut dem ur formarna och grädda dem i ytterligare 5 min.

Birabröd - Öllimpa med smör och ost

Foto: THOMAS HJERTÉN

NUVARANDE Ölbröd
NÄSTA Peanut butter cookies