God galette med smak av tomat och fetaost.

Öppen paj med tomat & fetaost

Till den här pajen behövs ingen pajform eller förgräddning. Degen viks upp över kanterna och håller fyllningen på plats. Fröna i degen ger fina prickar men kan uteslutas.

Ca 4 bitar

Pajdeg
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk salt
1 ½ msk svarta sesamfrön eller chiafrön 
100 g smör, kylskåpskallt
1 ägg
1 msk vatten, iskallt

Fyllning
180 g körsbärstomater, gärna olika färger
50 g soltorkade tomater i olja
100 g fetaost
salt & peppar

Pensling & garnering
1 ägg, lätt uppvispat
salt
fetaost, smulad
oregano, färsk

GÖR SÅ HÄR

1. Pajdeg: Blanda vetemjöl, salt och chiafrön i en skål eller matberedare. Tärna smöret och tillsätt det tillsammans med ägg och vatten till mjölblandningen. Nyp ihop med fingrarna, eller kör i matberedaren, till en jämn deg. Svep in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut den till en rundel, ca 35 cm i diameter. Lägg rundeln på en plåt med bakplåtspapper.

3. Fyllning: Skär körsbärstomater och soltorkade tomater i skivor och smula fetosten. Strö fetaosten över pajdegen, spara en kant på ca 4 cm. Fördela tomaterna över fetaosten. Krydda med salt och peppar.

4. Vik över kanterna och tryck till dem lite. Blanda ägg och salt och pensla kanterna på pajen. Grädda den mitt i ugnen i ca 20 min, tills degen fått fin färg. Garnera med lite fetaost och färsk oregano.

NUVARANDE Öppen paj med tomat & fetaost
NÄSTA Gräddtårta i långpanna