Allra godast nygräddade!

Allra godast nygräddade!

Rabarbercobbler med jordgubbsglass & vaniljsås

av elisabeth johansson foto roger olsson
Enkla små portionspajer med rabarber. Servera med hemmagjord jordgubbsglass och vaniljsås.

Ca 8 port

Fyllning
4 rabarberstjälkar
4 msk strösocker
2 tsk maizena majsstärkelse

Cobbler
125 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 ½ dl havregryn
2 dl kokos, stora hyvlade torkade kokosflingor
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ dl vispgrädde
1 ägg

Vaniljsås (ca 6 port)
½ vaniljstång, delad & urskrapad
3 dl mjölk
3 äggulor
¾ dl strösocker
1 tsk maizena majsstärkelse

Jordgubbsglass (6–8 port)
1 vaniljstång
4 dl mjölk
3 dl vispgrädde
6 äggulor
2 dl strösocker
2 ½ dl jordgubbspuré, (mixade jordgubbar)

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skiva rabarbern. Vänd bitarna i en skål med sockret och maizenan. Fördela rabarbern i smorda ugnsfasta portionsformar, ca 10 cm i diameter.

2. Cobbler: Vispa ihop smör och socker med elvisp i en separat bunke.

3. Blanda alla torra ingredienser (spara ½ dl av kokosen att strö över) och vänd ner det i smörblandningen.

4. Vispa i grädden och ägget.

5. Täck formarna med smeten och strö över resten av kokosen. Grädda pajerna mitt i ugnen i 20–25 min eller tills de fått en gyllenbrun färg.

6. Vaniljsås: Lägg vaniljstång, frön och mjölk i en rostfri kastrull och koka upp. Ställ kastrullen åt sidan i ca 5 min så att vaniljen får stå och dra.

7. Vispa under tiden äggulor och socker fluffigt i en bunke. Häll vaniljmjölken över äggulorna och häll tillbaka allt i kastrullen.

8. Rör ut maizenan i lite kallt vatten och rör ner i kastrullen. Sjud under kraftig vispning tills såsen börjar tjockna eller når 85 grader. Häll genast upp såsen i en bunke och sätt den i ett iskallt vattenbad och kyl ner såsen. Ta bort vaniljstången.

9. Glass: Dela och skrapa ur vaniljstången. Koka upp mjölk, grädde med vaniljstång och frön i en rostfri kastrull.

10. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll den varma gräddblandningen över gulorna under vispning och häll tillbaka allt i kastrullen. Sjud blandningen till 85 grader eller tills den börjar tjockna under kraftig
vispning. Ta av från värmen – det får inte koka.

11. Häll upp massan i en bunke och kyl ner i ett isvattenbad. Sila av och tillsätt jordgubbspuré. Kör glassmassan i glassmaskin tills den får en krämig och fast konsistens. Servera cobblern med vaniljsås och jordgubbsglass.

 

hembakat-london-resa

Upplev Londons härliga bakgator tillsammans med Hembakat. Vi njuter av afternoon tea, går på bakkurs och besöker en rolig bakmässa. Häng med oss till Londons underbara bakvärld – läs mer här!

Etiketter: rabarber, glass, cobbler