Pannkakstårta med hallonmousse

Pannkakstårtan med hallonmousse blir snabbt en favorit hos både vuxna och barn.

Pannkakstårta med hallonmousse

av katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren

Recept: Pannkakstårta – med lyxig ­hallonmousse som fyllning.

Ca 8 bitar

Hallonmousse
2 gelatinblad
250 g hallon, frysta
½ dl strösocker
2 äggulor
4 dl vispgrädde 

Pannkakor
6 dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
3 ägg
½ tsk salt
smör till stekning

Hallonsås
100 g hallon, frysta 
1 dl florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Hallonmousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 10 min. Mixa hallonen och passera dem genom en sil. Koka upp hallonpurén i en kastrull.

2. Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i purén. Ta kastrullen från värmen.

3. Vispa strösocker och äggulor luftigt. Vispa grädden medelhårt.

4. Vänd ner hallonpurén i äggvispet. Vänd ner den vispade grädden i hallonblandningen. Ställ moussen i kylskåpet i minst 2 tim.

5. Pannkakor: Vispa ihop hälften av mjölken med vetemjölet. Rör ner resten av mjölken, ägg och salt och vispa till en slät smet. Låt gärna smeten stå och dra i ca 15 min.

6. Smält smöret i en stekpanna och grädda tunna pann­kakor. Låt dem svalna.

7. Hallonsås: Mixa hallonen och passera dem genom en sil. Blanda ner florsocker.

8. Montering: Lägg en pannkaka på ett fat och bred på hallonmousse. Upprepa med resten av pannkakorna och hallonmoussen, avsluta med en pannkaka och toppa med hallonsåsen. Servera pannkakstårtan direkt eller ställ den i kylskåpet fram till servering.