Här bjuder vi på en riktigt härlig Pariservåffeltårta! Pariservåfflor eller franska våfflor som de också kallas är en riktig klassiker på konditorier. Med hjälp av en kruskavel får du mönstret på kakorna. Det går också bra att nagga dem innan gräddning ifall du inte har en kruskavel.

Recept: Pariservåffeltårta

INGREDIENSER

Ca 6 bitar/trevåningstårta

Vaniljkräm, ca 2 dl

  • 1 ¼ dl matlagningsgrädde
  • 2 äggulor
  • 1 ¼ msk maizena majsstärkelse
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ¾ dl vispgrädde

Bottnar

  • 200 g smör, kylskåpskallt
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten, kallt
  • 1-2 dl strösocker till utkavlingen

Fyllning

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 1 1/2 dl vaniljkräm, rumsvarm

Garnering

  • ca 2 dl vispgrädde
  • hallon, färska

GÖR SÅ HÄR:

  1. Vaniljkräm: Vispa ihop matlagningsgrädde, äggulor, maizena och strösocker i en kastrull. Låt det sjuda på svag värme under vispning tills krämen tjocknar. Låt den svalna och smaksätt den med vaniljsocker.
  2. Vispa grädden fast och blanda ner den i den kalla krämen.
  3. Bottnar: Hacka ihop smör och vetemjöl, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg.
  4. Kavla ut degen till en rektangulär kaka på mjölat bakbord. Vik degen i tre lager. Linda in den i plastfolie och lägg den i kylen i ca 1 tim.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Kavla ut degen ca 1 cm tjock. Ta ut ca 6 runda kakor, ca 13 cm i diameter. Strö ut strösocker på bordet och vänd kakorna i det. Kavla ut dem till tunna ovala kakor, ca 20 x 30 cm, och avsluta med en kruskavel på bägge sidor.
  7. Lägg försiktigt de tunna kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen i ca 5 min. Låt kakorna kallna på galler.
  8. Fyllning: Vispa ihop smör och florsocker riktigt krämigt. Tillsätt vaniljkrämen, lite i taget, och rör kraftigt.
  9. Du kan välja att göra två låga tårtor, som vi gjorde, eller en riktigt hög. Ju högre tårta, desto svårare att skära fina bitar. Bred fyllning på kakornas ovansidor utom på en.
  10. Garnering: Vispa grädden fluffig. Spritsa små toppar av grädde ovanpå tårtan. Garnera med hallon.
Pariservåffeltårta med grädde och färska bär

Foto: THOMAS HJERTÉN

Garnera den stora våfflan med toppar av grädde och färska hallon.

 

NUVARANDE Pariservåffeltårta
NÄSTA Halloncupcakes