Efter påskmiddagen sitter det fint med en härlig påsktårta. Den här har smak av kaffe och choklad.

Påskens chokladtårta – gör så här:

Ca 14 bitar

Botten

  • 225 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl råsocker
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 100 g mörk choklad
  • 4 äggulor
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk espressopulver
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 4 äggvitor

Fyllning

  • 2 msk starkt kaffe
  • 50 g mörk choklad
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Glasyr

  • 75 g mörk choklad
  • 75 g smör

Garnering

  • marsipankycklingar, köpta eller hemgjorda

GÖR SÅ HÄR

  1.  Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Vispa smör och socker till en mjuk smet.
  3. Värm mjölken försiktigt tillsammans med chokladen tills den smält. Låt blandningen svalna.
  4. Rör ner äggulorna, en i taget, i smör- och sockerblandningen.
  5. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker, espressopulver och bakpulver. Blanda ner det och den avsvalnade chokladmjölken i smörblandningen, lite i taget.
  6. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i smeten.
  7. Häll smeten i formen. Grädda kakan på nedersta falsen i 50–60 min. Låt kakan svalna något innan den tas ur formen och får kallna på galler.
  8. Fyllning: Lägg kaffe och choklad i en skål över vattenbad. Låt chokladen smälta, och sedan svalna något. Rör ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Blanda i den smälta chokladen.
  9. Dela kakan i två bottnar och bred fyllningen emellan. Lägg ihop kakan.
  10. Glasyr: Smält chokladen och smöret på svag värme. Bred glasyren runt tårtan och ställ den kallt. Garnera med marsipankycklingar.

 

Fler goda påsktårtor!

Ljuvlig vit chokladmoussetårta
Farfars marängtårta
Citrontårta med lakritsbotten
Chokladtårta med vit chokladmousse

NUVARANDE Påskens chokladtårta
NÄSTA Påsktårta med vanilj- & marängsmörkräm