Detta lilla konstverk toppas av ett fågelbo av choklad och godisägg. De svarta prickarna är gjorda med utspädd brun hushållsfärg som skvätts på med pensel.

Detta lilla konstverk toppas av ett fågelbo av choklad och godisägg. De svarta prickarna är gjorda med utspädd brun hushållsfärg som skvätts på med pensel.

Påsktårta med vanilj- & marängsmörkräm

Av Sandra Boart Foto Hanna Björkstedt
Fräscha smaker döljer sig i denna vackra tårta där din konstnärliga sida får utlopp i garneringen.

Ca 15 bitar

250 g smör, rumsvarmt
3 ½ dl strösocker
1 1⁄3 dl vit sirap
5 ägg, rumsvarma
3 ¼ dl mjölk, 3 procent
8 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk havssalt

Hallonfrosting
150 g osaltat smör, rumsvarmt
1 tsk vaniljsocker
1 2⁄3 dl florsocker
200 g färskost, t ex Philadelphia
150 g hallon, frysta

Lemon curd
3 dl strösocker
6 citroner, saften
½ dl + ½ dl vatten
1 dl maizena majsstärkelse
1 äggula
70 g osaltat smör

Vanilj- & marängsmörkräm
300 g osaltat smör, rumsvarmt
2 tsk vaniljsocker
3 äggvitor
½ citron, saften
2 ½ dl strösockerev hushållsfärg

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smör med strösocker och sirap tills det är luftigt och fluffigt, i ca 10 min. Använd gärna en köksassistent med vinge.

2. Tillsätt äggen och mjölken, lite i taget, under omrörning tills smeten går ihop.

3. Sikta ihop alla torra ingredienser i en bunke och vänd försiktigt ner dem i smeten. Vispa inte för mycket, då blir kakan gummiaktig.

4. Häll smeten i en smord form, ca 15 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 min. Låt den svalna.

5. Frosting: Vispa smöret med vaniljsockret och florsockret i ca 10 min tills smöret är fluffigt och vitt.

6. Vispa färskosten i en annan bunke tills den är krämig och klumpfri, vänd sedan ner den i det uppvispade smöret och blanda till en len frosting.

7. Tina hallonen lite lätt i mikron och vänd ner dem i frostingen.

8. Lemon curd: Koka upp strösocker, citronsaft och ½ dl vatten i en kastrull. Låt det koka tills sockret har smält.

9. Gör en redning på ½ dl vatten, maizena och äggula. Häll den varma sockerlagen i redningen under vispning. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen igen, vispa ordentligt tills blandningen tjocknar, ta då curden från plattan och tillsätt smöret. Låt krämen svalna i en bunke.

10. Vanilj- & marängsmörkräm: Vispa smöret med vaniljsockret i ca 10 min med elvisp tills det blir ljust och fluffigt.

11. Häll äggvitor och citronsaft i en rostfri bunke. Ställ bunken över ett vattenbad och vispa till ett tjockt skum.

12. Tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vispa tills maräng­smeten är fast och blank och det bildas toppar i den. Lyft bort bunken från vattenbadet när maräng­smeten nått en temperatur på 30 grader och fortsätt sedan att vispa tills smeten kallnat.

13. Klicka i det uppvispade smöret i marängsmeten under vispning och vispa tills krämen är luftig. Färga ev krämen med några droppar hushållsfärg i en pastellfärg som på bilden.

14. Montering: Dela kakan i 4 bottnar. Lägg en botten på ett fat.

15. Stryk ut ett jämnt lager med lemon curd och klicka ut 1⁄3 av hallonfrostingen ovanpå, lägg sedan på nästa tårtbotten och upprepa proceduren.

16. Avsluta med att lägga på sista tårtbottnen som ett lock på tårtan. Bred ut vanilj- och marängsmörkrämen jämnt över hela tårtan.

17. Ställ tårtan i kylen en stund för att låta den sätta sig en aning.

18. Garnera tårtan med påskgodis, färska blommor och annat pynt som förgyller den lite extra.